21 de lectii pentru secolul XXI este o carte scrisă de deja consacratul autor israelian de bestseller-uri Yuval Noah Harari și publicată în august 2018 în Statele Unite și Marea Britanie.

După ce s-a ocupat de trecutul îndepărtat în “Sapiens: A Brief History of Humanankind” (2011) și de viitorul îndepărtat în “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow” (2016), Harari îndreaptă în 21 de lecții atenția sa asupra prezentului. Într-o colecție largă de eseuri, multe bazate pe articole publicate anterior, el încearcă să clarifice momentele tehnologice, politice, sociale și existențiale cu care se confruntă omenirea.

În paginile revistei “The New York Times”, Bill Gates numește cartea “fascinanta” iar pe autorul său „un scriitor atât de stimulant, încât chiar și atunci când nu esti de acord cu el, simti imboldul de a continua să citesti și să gândesti”. Din punctul sw vedere al lui Gates, Harari “susține o conversație crucială la nivel mondial despre cum trebuie abordate problemele secolului XXI”.

John Thornhill in Financial Times spune că “deși cele 21 de lecții sunt luminate de sclipiri de aventură intelectuală și vervă literară, totusi cartea in intregul sau este probabil cea mai puțin iluminatoare dintre cele trei” scrise de Harari și că multe dintre observațiile din ea se sunt reciclate din celelalte doua.

Recenzia lui Helen Lewis din The Guardian nu este la fel de strălucitoare, deși admiră “ambiția și lărgimea lucrării sale, împletind idei neașteptate în observații amețitoare”.

De asemenea, cartea a primit si recenzii negative. Gavin Jacobson in New Stateman consideră că este “un studiu voluminos in promisiuni și subțire în importanta”, cu sfaturi “fie prea vagi sau prea lipsite de substanta pentru a oferi o îndrumare semnificativă”. În The Times, Gerard DeGroot scrie: “autorul lui Sapiens este bun să identifice crizele care vor veni, dar platitudinile sale siropoase nu pot oferi un răspuns”.

O traducere în limba rusă a cărții lui Harari a fost publicată în iunie 2019. Mass-media rusă a observat că mai multe pasaje despre Rusia și președintele ei Putin au fost excluse din traducere. În special, capitolul despre post-adevăr începe în ediția rusă cu referire la discursurile lui Donald Trump în locul declarațiilor false ale lui Putin din timpul anexării ruse a Crimeei. Reprezentanții Harari au recunoscut că aceste modificari au fost autorizate. Leonid Bershidsky in Moscow Times, referindu-se la aceatsa actiune a numit-o “prudență – sau, pentru a o numi după numele propriu, lașitate”, iar Nettanel Slyomovics in Haaretz (cotidian israelian) a afirmat că Harari “sacrifică exact aceleași idei liberale pe care se presupune că le-ar reprezenta”. Într-un răspuns, Harari a declarat că “a fost avertizat că datorită acestor câteva exemple, cenzura rusă nu va autoriza distribuirea unei traduceri în limba rusă a cărții” și că, prin urmare, “s-a confruntat cu o dilemă”, și anume “sa înlocuiasca aceste câteva exemple cu alte exemple și sa publice cartea în Rusia” sau “sa nu schimbe nimic și nu publice nimic” și că el “a preferat publicarea, pentru că Rusia este o putere globală și i s-a părut important ca ideile cărții să ajungă la cititorii din Rusia, mai ales ca totusi cartea este încă foarte critică pentru regimul Putin – insa doar fără a da nume”.

21 de lectii pentru secolul XXI – YUVAL NOAH HARARI